Adesea este nevoie de urmărirea traseelor de cabluri sau elemente metalice situate în interiorul unui perete sau îngropate în pământ. Folosind fenomenul fizic - propagarea unui câmp electromagnetic - pot fi determinate traseele cablurilor şi defecte în conductori (ruperea, scurt-circuit).
În caz conectării unui emiţător de tensiune alternativă ce generează un semnal modulat pe un circuit deschis, acesta va emite un câmp electromagnetic, ce va acţiona ca o antenă. Conectarea semnalului modulat la un circuit închis sau alimentat va crea un câmp magnetic. Rolul receptorului este de a indica puterea semnalului primit. Bazându-se pe variaţiile puterii semnalului primit, poate fi determinată locaţia obiectului care emite câmpul electromagnetic respectiv .
Seria de locatoare LKZ sunt instrumente simple şi uşor de utilizat, oferind o gamă largă de capabilităţi, în special în cazul modelului LKZ-700. Instrumentul este destinat detectării cablurilor electrice în medii diferite (cărămidă, beton, lemn, sol), atăt alimentate (fără a fi nevoie de a deconecta orice dispozitiv din sistemul de alimentare testat) cât şi nealimentate. În funcţie de situaţie şi modul selectat de funcţionare a transmitatorului şi receptorului, aceasta permite detectarea de elemente (de exemplu, conductori, cabluri) ascunse în structura unei clădiri sau subteran, la care semnalul transmiţătorului este conectat. Căutarea poate fi efectuată în circuite alimentate sau nealimentate. Prin selectarea nivelului de semnal de la emiţător poate fi determinată locaţia conductorului testat (cablu) sau defectul său. Selectarea automată a sensibilităţii receptorului favorizează uşurinta maximă de utilizare a locatorului LKZ-700.
Pe langă detectarea conductori din tavane, pereţi şi pardoseli, instrumentul permite localizarea întreruperi firului, identificarea intreruptoarelor automate şi a siguranţelor, localizarea traseelor conductoarelor în scurt-circuit (inclusiv amplasarea unui scurt-circuit), localizarea defectelor conductorilor de legare la pământ, urmărirea traseelor ţevilor (din material conductiv) de apă sau de încălzire centrală şi identificarea conductorilor. Urmărirea traseelor de cabluri subterane până la adâncimea de 2 m este posibilă cu utilizarea modului special "power", generând un câmp magnetic foarte puternic.
Instrumentele LKZ constau din două dispozitive: transmiţător şi receptor.Transmiţătorul LKN este conectat la conductorul care urmează să fie localizat şi forţează crearea câmpului magnetic sau electric corespunzător, în jurul conductorului. Câmpul magnetic este creat ca urmare a fluxului de curent modulat ce parcurge circuitul închis, testat. Câmpul electric este creat ca urmare a generării unei tensiuni modulate în circuitul deschis, testat.
Semnalele electromagnetice emise de transmiţător sunt primite într-un mod care să permită diferenţierea lor printre alte semnale din circuitul testat sau în vecinătatea sa.
În cazul LKZ-700, transmiţătorul poate opera în unul dintre cele cinci moduri de transmisie interschimbabile secvenţial:
Funcţionarea în modul "M" de generare a componentei câmpului magnetic (modul curent) - circuite alimentate;
Funcţionarea în modul "E" de generare a componentei câmpului electric (modul de tensiune) - ne alimentate, circuite deschise, (localizarea întreruperi, etc.);
Funcţionarea în modul "E + M" curent-tensiune - ne alimentate, circuite închise (de ex. scurt-circuit) - transmiţătorul în sine generează un semnal de curent care creează componenta câmpului magnetic recepţionat de receptor;
modul "AUTO" - transmiţătorul verifică circuitul testat şi selectează automat modul de transmitere;
modul "Power" - transmiţătorul selectat pe modul de tensiune "E" este conectat la un circuit închis, nealimentat. Deoarece curentul generat de transmiţător este mult mai mare decât cel din modul curent-tensiune, este creat un câmp magnetic mai puternic, oferind raza de detecţie semnificativ mai mare. |